29.15.00

Svendborg Kommune tilbyder gratis, forebyggende og behandlende tandpleje til alle 0-21 årige. (Gælder for børn og unge født i 2004 eller derefter).

Klinikker ligger på 

Toldbodvej 17

5700 Svendborg

telefon: 62 23 40 95

 

Tandregulering
Visitation til tandregulering foretages af Svendborg Kommunale Tandpleje og nødvendig tandregulering udføres af tandplejen.
 

Frit valg fra 2018. 

Folketinget har besluttet, at du fra 2018 frit kan vælge, om dit barn skal have tandpleje på en kommunal tandklinik eller hos en privat tandlæge.

  • Når barnet er under 16 år, er det med en egenbetaling på 35 %. De 65 % betales af Svendborg kommunale tandpleje. Se betingelserne nedenfor.
  •  Når den unge er 16 år  og indtil den unge fylder 22 år er det er uden egenbetaling. Gælder for børn og unge født i 2004 eller derefter. Se betingelserne nedenfor.

For alle, der ønsker at benytte fritvalgsordning, gælder følgende:

  • Det er et krav, at den kommunale tandpleje kontaktes først, så der kan laves en aftale med den private tandlæge, før et skifte kan finde sted. Aftalen gælder i minimum et år.
  • Der betales ikke for behandlinger, hvis der ikke foreligger en aftale.
  • Der må påregnes ca. 30 dages administrationstid, efter henvendelsen til den kommunale tandpleje inden ordningen kan træde i kraft. 
  • Vælger man privat tandlæge, gælder det for det samlede tandplejetilbud, dvs. den almindelige tandbehandling, såvel som evt. tandregulering.
  • Den private tandlæge skal følge den kommunale tandplejes standarder og serviceniveau for indkaldelse og behandling. Dette gælder også for evt. tandregulering, der skal være godkendt af Svendborg kommunale tandpleje.

 

Det gælder endvidere, at påbegyndte behandlinger afsluttes i det regi, de er påbegyndt.

Tandlægeskift
Henvendelser om tandlægeskift rettes til den Kommunale Tandklinik.

Bekendtgørelsen om tandpleje på retsinformation.dk 

Har du brug for en akut tid?

Kontakt tandplejen - telefon: 62 23 40 95

Udenfor tandplejens åbningstid:

TANDLÆGEVAGT
Ved behov for akut tandlægehjælp i weekender og søn- og helligdage
Tandlægevagten tilbyder akut tandlægehjælp til voksne og børn i form af smertebehandling og behandling i forbindelse med mindre tandskader, for eksempel tabte fyldninger.

Vagten drives efter sygesikringsoverenskomsten. Voksne vil derfor blive opkrævet den overenskomstmæssige egenbetaling. Børn behandles på kommunernes regning.

Tandlægevagten betjenes af erfarne tandlæger og klinikassistenter. Vagten er åben mellem kl. 10 og 12 på lørdage, søndage og helligdage samt jule- og nytårsaftensdag.

Tandlægevagten: Lørdag, søn- og helligdage kl. 9.00-12.00. Heden 7, 5000 Odense C. Telefon: 9044 0809

 

TANDSKADER
Børn er særligt udsatte for uheld, der medfører tandskader.

Mælketænder
Hvis en mælketand bliver slået helt ud, må den ikke sættes på plads igen, fordi de blivende tænder nemt kan blive beskadiget.

Blivende tænder
En blivende tand der er slået helt ud, skal så hurtigt som muligt sættes på plads i kæben. Er det ikke muligt, skal den opbevares fugtigt i mælk eller vand. En udslået tand må aldrig tørre ud, da en tør tand har meget svært ved at gro fast igen. Tandplejen kontaktes straks. Udenfor tandplejens åbningstid kontaktes skadestuen.

Tandkroner eller hjørner der er knækket af tænder, kan ofte limes på igen. Disse tandstykker skal opbevares fugtigt i mælk eller vand.

Hvis et knækket hjørne er væk, kan tanden bygges op i tandfarvet plastmateriale, der har en god holdbarhed.

Er tanden knækket, kan tandens nerve være blottet. I de tilfælde er det vigtigt, at få brudfladen dækket med et fyldningsmateriale så hurtigt som muligt. På den måde har tandens nerve størst mulighed for at overleve.

Opfølgende behandling er et kommunalt ansvar indtil barnet/den unge fylder 22 år.

Herefter sker behandling af tidligere tandskader og senfølger heraf for egen regning.

Det kan desværre være omfattende og dyre behandlinger.

Det er derfor vigtigt, at have en tidssvarende tandskadeforsikring - også for børnene.

Tandplejens medarbejdere har stor erfaring i at behandle børn. Tillid og tryghed er nøgleord.

Her i Tandplejen lægger vi vægt på at skabe tillid og tryghed, lige fra jeres barn besøger os allerførste gang.

Vores medarbejdere har stor erfaring i at behandle børn.

Vi bruger udelukkende medikamenter og metoder, som vi har ny og sikker viden om.

Behandlinger
Vores klinik tilbyder alle former for tandbehandling.

Vi har også specialister på særlige områder.

De fleste specialbehandlinger begynder først, når barnet har blivende tænder.

Munden består af mange forskellige bakterier – både gode og dårlige. Når disse bakterier kommer i kontakt med sukker, kan de omdannes til syre. Syre kan ætse og give huller i tænderne.

Tre ud af frem børn får mere sukker end anbefalet.
Det kan også være svært at se, hvor meget sukker, man egentlig får. Forskellige læskedrikke kan indeholde meget sukker –  og slik består nærmest kun af sukker. Sukker er ikke forbudt, men det kan være en god idé at være mere opmærksom på de sukkerholdige ting, der kommer i munden.

Jo længere ”sukkertid” man har i munden, jo længere tid har bakterierne til at arbejde, og der er altså større risiko for huller.
Lakrids, karameller, bolscher, mm. klistrer og sætter sig i tændernes tyggeflader = lang sukkertid.
Ting som chokolade og is har kortere sukkertid, da det er væk fra tænderne forholdsvist hurtigt igen.

Søde drikke i små slurke henover en længere periode betyder, at bakterierne kan danne syre for hver eneste slurk. På den måde vil tænderne være i et langt ”syrebad”. Derfor er risikoen for skader mindre, hvis man i stedet drikker det hele på én gang.
Drikker man sukkerfrit, vil der ikke dannes syre på samme måde – dog bør man være opmærksom på, at der generelt er et højt syreindhold i langt de fleste læskedrikke (iste, saftevand, sodavand, energidrik, mm), så man kan altså ikke helt undgå syrepåvirkning af tænderne.

Råderummet er afhængigt af alder
For børn under 3 år er der ikke noget råderum. Børn under 3 år skal have opfyldt kroppens behov for næring og energi til vækst og udvikling, og der er således ikke plads til mad, der ikke indeholder de nødvendige næringsstoffer.

Råderummet for forskellige aldersgrupper er illustreret med billederne nedenfor. Billederne viser, hvordan råderummet kan fordeles på forskellige fødevarer over én uge.

Råderum 0-2 årige, ingenting

Råderum for 0 - 2-årige – er 0 kJ om ugen

Råderum 3-6 årige

Råderum for 3 - 6-årige – er 2100 kJ om ugen,svarende til eksempelvis:
• ¼ sodavand eller saft
• 20 gr. blandet slik
• 10 gr. chokolade
• 45 gr. is
• 8 gr. popcorn
• 20 gr. kage

Dit barn er fra fødsel tilknyttet den kommunale tandpleje.

Du er altid velkommen til at kontakte klinikken, hvis du har brug for råd eller vejledning.

Du vil modtage besked når det er tid til første besøg på klinikken for dit barn.

Du kan registrere dit mobilnummer her.