Skru ned for solen

Illustration Skru ned for solen
Illustration Skru ned for solen

Skru ned for solen

Kampagnen ”Skru ned for solen” er resultatet af et samarbejde mellem Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden, og har til formål at sætte fokus på sammenhængen mellem sol og kræft i huden.

Kræft i huden er den kræftform, der rammer flest danskere - lige nu lever 80.000 danskere med sygdommen, og alene i år forventes det, at der vil komme yderligere 8.000 tilfælde. Det er en sygdom, som koster samfundet et trecifret millionbeløb hvert år.

Samtidig er kræft i huden en af de kræftformer, der stort set kan forebygges helt, alene ved at have et fornuftigt forhold til solen: Kræft i huden skyldes i langt de fleste tilfælde, at man har været udsat for overdreven UV-stråling. Risikoen for kræft i huden forøges gennem kraftig soldyrkelse og brug af solarium, og kan derfor forebygges ved færre solskoldninger, mindre UV-dosis og tidlig solsikker adfærd. Fornuftige solvaner tidligt i livet kan derfor reducere risikoen for solskoldninger og hudskader og nedsætte den samlede mængde af UV-stråling, som huden bliver udsat for i et livsforløb.

Det vurderes, at mindst 80 % af alle tilfælde af kræft i huden kan undgås ved at være påpasselig i solen. Derfor bygges kampagnen da også op om de fire solråd: Siesta, Solhat, Solcreme og Sluk solariet.