Tandbørstning på Jeres barn
Tandbørstning på Jeres barn
Vi starter med tandbørstningen, så snart den første tand er synlig i munden.
I opfatter muligvis af og til tandbørstning på små børn som et overgreb, fordi barnet skriger og vrider sig. Her er det vigtigt at understrege at det er misforstået godhed mod barnet, hvis man undlader at børste tænderne. Det er nemlig endnu mere synd for barnet, hvis der kommer huller.
Dit barn har brug for hjælp til tandbørstningen indtil 10-12 års alderen.
Hvad kan I gøre?
- Børst dit barns tænder morgen og aften, også selvom dit barn ikke har lyst
- Lad evt. dit barn få en tandbørste, som barnet kan kigge på og putte i munden, mens det ligger på puslebordet. Brug selv en anden tandbørste
- Børst med små gnubbe-eller cirkelbevægelser langs tandkødsranden - og på tyggefladerne, når kindtænderne bryder frem
Syng en sang, leg eller fortæl en historie, det kan også hjælpe med til at gøre tandbørstningen lettere.
Børn i trodsalderen bruger gerne tandbørstningstidspunktet til at markere sig, men det går oftest over, hvis man fastholder tandbørstningen.
Brug af tandpasta
Der findes mange forskellige slags tandpasta, men det er vigtigt at vælge en tandpasta der er tilsat fluorid. Fluortandpasta er et effektivt middel til at formindske risikoen for huller, idet fluor har den virkning at det styrker emaljen så den ikke så let går i opløsning.
I Svendborg Kommune er flourindholdet i drikkevandet ikke ret høj, vi anbefaler derfor voksentandpasta med flourindhold på 1450ppm fra første tand bryder frem. Brug ikke mere end, hvad der svarer til barnets lillefingernegl. Det er jer som forældre der doserer tandpastaen på tandbørsten, og ikke jeres barn.