Søde sager
Søde sager
Munden består af mange forskellige bakterier – både gode og dårlige. Når disse bakterier kommer i kontakt med sukker, kan de omdannes til syre. Syre kan ætse og give huller i tænderne.
Tre ud af frem børn får mere sukker end anbefalet.
Det kan også være svært at se, hvor meget sukker, man egentlig får. Forskellige læskedrikke kan indeholde meget sukker – og slik består nærmest kun af sukker. Sukker er ikke forbudt, men det kan være en god idé at være mere opmærksom på de sukkerholdige ting, der kommer i munden.
Jo længere ”sukkertid” man har i munden, jo længere tid har bakterierne til at arbejde, og der er altså større risiko for huller.
Lakrids, karameller, bolscher, mm. klistrer og sætter sig i tændernes tyggeflader = lang sukkertid.
Ting som chokolade og is har kortere sukkertid, da det er væk fra tænderne forholdsvist hurtigt igen.
Søde drikke i små slurke henover en længere periode betyder, at bakterierne kan danne syre for hver eneste slurk. På den måde vil tænderne være i et langt ”syrebad”. Derfor er risikoen for skader mindre, hvis man i stedet drikker det hele på én gang.
Drikker man sukkerfrit, vil der ikke dannes syre på samme måde – dog bør man være opmærksom på, at der generelt er et højt syreindhold i langt de fleste læskedrikke (iste, saftevand, sodavand, energidrik, mm), så man kan altså ikke helt undgå syrepåvirkning af tænderne.
Råderummet er afhængigt af alder
For børn under 3 år er der ikke noget råderum. Børn under 3 år skal have opfyldt kroppens behov for næring og energi til vækst og udvikling, og der er således ikke plads til mad, der ikke indeholder de nødvendige næringsstoffer.
Råderummet for forskellige aldersgrupper er illustreret med billederne nedenfor. Billederne viser, hvordan råderummet kan fordeles på forskellige fødevarer over én uge.
Råderum for 0 - 2-årige – er 0 kJ om ugen
Råderum for 3 - 6-årige – er 2100 kJ om ugen,svarende til eksempelvis:
• ¼ sodavand eller saft
• 20 gr. blandet slik
• 10 gr. chokolade
• 45 gr. is
• 8 gr. popcorn
• 20 gr. kage
Bilag |
---|
Mad- og måltidspolitik |