Mad, bevægelse, krop og vægt

Illustration Ligevægt
Illustration Ligevægt

Mad, bevægelse, krop og vægt

I Svendborg Kommunes Sundhedshus vil vi gerne være med til at skabe en ny forståelse af sundhed og vægt. Derfor arbejder vi vægtneutralt. Det betyder, at vi ikke har fokus på vægttab og vejning undevejs i vores forløb, fordi en persons vægt ikke i sig selv er et parameter for sundheden.

Sundhed handler om meget mere end blot et tal på vægten, og det er det "meget mere", vi går i dybden med. Det betyder ikke, at vi ikke taler om mad, spisning og bevægelse mm., men vi gør det i et sundhedsperspektiv fremfor et vægttabsperspektiv.

Forløbene hos os har til formål at øge den enkeltes trivsel, aktivitet og brede sundhed ved at arbejde med de områder, der giver mening for den enkelte.

Sundhedshus Svendborg har to forskellige tilbud til mennesker, der ønsker at arbejde med forandring i forhold til mad, bevægelse, krop og vægt: Ligevægt og Små skridt til sundere vaner. Vi finder ved en forsamtale sammen ud af, hvilket tilbud der er det rigtige for dig. 

 

For begge tilbud gælder der at:

 • Du skal være over 18 år og bo i Svendborg Kommune.
 • Du skal have lyst til at indgå i et gruppeforløb med undervisning, dialog og øvelser og ønske at arbejde med forandring.
 • Der er gruppemøder af to timers varighed. Møderne veksler mellem forskellige aktiviteter.
 • Under forløbet er der mulighed for individuelle samtaler med én af de to sundhedsvejledere, der underviser og coacher dig gennem forløbet.
 • I den periode, hvor du er tilknyttet et af vores tilbud, er der yderligere mulighed for motion med instruktør en gang om ugen (mandag formiddag) , eller som selvtræner i Svendborg Kommunes træningslokaler.
 • Du bliver en del af et hold på max. 10 personer. Holdet kan bestå af mennesker i alle aldersgrupper og med forskellig baggrund og udfordringer.
 • Undervisningen og samtale i gruppen foregår på dansk.
 • Tilbuddene foregår i Sundhedshus Svendborg, Hulgade 9. 5700 Svendborg.
 • Det er gratis at deltage.
 • Der kan forekomme ventetid på de to tilbud:
  • På  Ligevægt  er der løbende optag på holdet, og hvis du er skrevet op, tilbydes du deltagelse på holdet, når der er plads. Der kan vælges mellem formiddags- og eftermiddagshold (torsdage kl. 10.00 - 12.00 eller 15.30-17.30)
  • Der startes som udgangspunkt 1-2 lukkede Små Skridt-hold op om året. Tidspunkt og ugedag afhænger bl.a. af aktuelle tilmeldinger.

 

Ligevægt 

Ligevægt er et længere gruppeforløb for dig, der bøvler med dit forhold til mad, vægt og krop, og som gennem længere tid har oplevet, at din vægt og tanker herom, udgør en begrænsning i forhold til fysisk, psykisk og social aktivitet og trivsel. I Ligevægt dykker vi lidt længere ned i alle de komplekse ting, der både kan støtte og spænde ben for os mennesker, når vi ønsker at lave forandringer. Sammen arbejder vi hen imod, at du kommer i gang med at leve det liv, der er vigtigt for dig, uanset hvad du vejer.

Ligevægt er ikke for dig, der er i gang med et målrettet vægttab, eksempelvis vægttabsmedicin eller forberedelse til kirurgi.

"Uanset hvad vægt jeg har, så er jeg jo det samme menneske. Jeg er jo stadigvæk mig, på den ene eller anden måde, og det er jo ikke vægten, der definerer, hvem jeg er." 

"Nu har jeg fået styr på, hvad det handler om, når jeg spiser for meget. Det har givet meget mere ro oppe på øverste etage."

"Livskvalitet for mig er jo det at have det godt og det at kunne bevæge mig frit, og jeg har opdaget, at det kan jeg, selvom jeg har en høj vægt."

Citat: Deltagere på Ligevægt.

 

Små Skridt

Små Skridt til sundere vaner er et kortere gruppeforløb for mennesker, der ønsker at arbejde med deres hverdagsvaner. Måske mangler du lidt støtte og et "puf" til at komme i gang med forandring, og Små Skridt kan i det tilfælde være din "affyringsrampe". Sammen arbejder vi med konkrete målsætninger ift. mad, spisning, bevægelse og andre ting, der er vigtige at have fokus på, når man ønsker at få en sundere hverdag.

"Det er første gang i mange år, at jeg har gjort noget andet, end det jeg plejer."

"Det gav mig en masse tanker oppe i hovedet i forhold til at ændre nogle dumme, usunde vaner."

Citat: Deltagere på Små Skridt.

 

Hvordan tilmelder du dig

Hvis du synes, vores tilbud lyder som noget for dig, kan du selv henvende dig til os, eller du kan blive henvist af din egen læge, som kan henvise elektronisk til Sundhedshus Svendborg. Derefter kontakter vi dig telefonisk og aftaler at mødes til en forsamtale. Her kan du høre mere om tilbuddene, og vi finder sammen ud af, hvilket tilbud, der passer dig bedst.

Du kan kontakte Sundhedshus Svendborg:

På telefon 6223 4025 - Telefontid: Mandag- tirsdag - torsdag-fredag kl. 8.00 - 10.00. (Onsdag er hovedtelefonen lukket)